dimarts, 4 de desembre del 2007

Bang! , d'Emiliano Sciarra

BANG!

Us heu despertat? Bé, doncs continuem.

BANG! Aquest és un joc de cartes ambientant al Far West dels Spaghetti Westerns. Està pensat per a ser jugat per 4 a 7 persones i la caixa afirma què una partida dura 30 minuts, indicatiu de l’elevat nivell intelectual dels creadors del joc, ja què en el nostre cas sempre s’acosten més a l’hora sencera de durada.

BANG! Al principi del joc l’atzar, aquest gran demòcrata, asigna un rol a cada jugador què determinarà els seus objectius al llarg del joc. Així, el Sheriff ha d’aconseguir matar a tots els bandolers. Els ajudants del Sheriff han d’ajudar al Sheriff a matar a tots els bandolers (per això es diuen ajudants del Sheriff, per si algú no ho havia copsat), els bandolers han de matar al Sheriff (com a mínim, no tenen gaires escrúpols) i el renegat ha de renegar i matar primer als bandolers i després al sheriff, per robar-li la bossa, la vida i, per damunt de tot, la feina de sheriff. Part de la gràcia del joc vé donada perquè l’únic personatge “públic” és el sheriff, mentres que tots els altres mantenen el seu rol en secret fins al moment què perden la vida.

BANG! Un cop repartits els rols comença el ball. A cada ronda, cada jugador roba 2 cartes i en juga tantes com vol. Algunes cartes tenen un efecte inmediat, mentres que l’efecte d’algunes altres és manté fins a què un altre jugador utilitza una carta que li permeti eliminar la primera. Posiblement, espereu a sentir això, la carta més important del joc, segur que us sorprendrà, la què permet en última instància complir els nostres objectius, és un toc de geni, és diu, no us ho podeu imaginar, BANG!

BANG! Les cartes BANG! (repeteixo, BANG!) simbolitzen un tret disparat pel personatge què juga la carta a algú altre. En un principi només es pot disparar als jugadors què tens inmediatament a la dreta o a l’esquerra, però conforme avança el joc apareixen cartes que permeten disparar a jugadors més llunyans o fins i tot disparar més vegades. A la que sona un BANG!, si l’oponent no té manera de defensar-se, perd un punt de vida (això és fàcil: hi ha punts de vida. Si et quedes sense, mors). Altres cartes permeten recuperar vida (són cartes de birra!), utilitzar cavalls per fugir o empaitar altres jugadors llunyans, tornar-se boig i començar un tiroteig indiscriminat, desafiar a un altre jugador a un duel, ficar a algú a la presó, etc. A més, cada jugador té, a més d’un rol, un personatge què, al seu torn, té algunes característiques especials: alguns disparen més lluny, altres són lladres, i varis personatges més propis dels Spaghetti Westerns.

BANG! BANG! El joc és molt dinàmic i molt divertit, té èxit en un tipus de joc què en realitat és difícil fer bé, el gènere del puteo. El component d’atzar és gran, però la varietat de cartes és prou gran com per permetre un marge de maniobra considerable. El punt què fa què el joc funcioni, crec, rau en el caràcter secret del rol de tots els jugadors tret del Sheriff. Això fa què, si bé no es pot dir què el joc sigui d’estratègia, si què és de psicologia i t’has de dedicar a estudiar els patrons d’atac (BANG!) dels altres jugadors per decidir quins són els teus objectius i com xoquen (o no) amb els teus.

BANG!, en definitiva, és un joc molt divertit, què funciona molt bé i què dona molt més de si del que podria pensar-se en un primer moment. Recomanat queda.


Trobareu més informació i links interesants a regles i demés (o comprar-lo) a LaPCra.

I evidentment, l'obligat link a Boardgamegeek.

[Escrit originalment per a Xelu.net]

blog comments powered by Disqus